آرد نخودچی، بدون گلوتن همراه با پروتئین بالا

آرد نخودچی بدون گلوتن همراه با پروتئین بالا

آرد نخودچی یکی از فراورده‌های نخود است. اگر تنها استفاده‌ی شما از نخود فقط استفاده کردن از آن در فلافل و هوموس است، مطمئن باشید برخی از مزیت‌های آرد نخودچی را ازدست‌داده‌اید، البته آرد نخودچی به دلیل اینکه از نخود تولید می‌شود دارای همان مزایای تغذیه‌ای نخود می‌باشد.

نخود‌ یکی از اولین محصولاتی است که بشر موفق به کشت آن شد و هنوز هم یکی از محبوب‌ترین حبوبات در سراسر دنیا به‌حساب می‌آید. بنابراین تعجب‌آور نیست که برخی فرهنگ‌ها تصمیم گرفتند که آرد آن را نیز امتحان کنند.

آرد نخودچی منبع غذایی بدون گلوتن

آیا می‌دانید پس از تغییر دادن رژیم غذایی خود از آرد معمولی با آرد نخودچی چه فوایدی را بدست خواهید آورد؟ آرد نخودچی همچون آرد جو، چاودار و ذرت کاملاً خالی از گلوتن است. گلوتن باعث اثرات منفی فراوانی می‌شود که از آن جمله می‌توان بر تأثیرات منفی آن بر روده، هضم و ایمنی بدن اشاره کرد. علاوه بر این اکثر افراد به گلوتن حساسیت دارند و پس از مصرف آن دچار مشکل می‌شوند. توصیه می‌شود از آرد نخودچی استفاده کنید تا علاوه بر بهره‌ی کافی از پروتئین و فیبر از عوارض جانبی گلوتن در امان باشید.

در حال حاضر متخصصان توصیه می‌کنند که از رژیم‌های غذایی بدون گلوتن استفاده کنید، بنابراین اگر شما به‌تازگی تصمیم گرفته‌اید که گلوتن را از مصرف روزانه‌ی خود خارج کنید، به‌احتمال‌قوی از اضافه کردن این آرد به سبد خانوار خود بسیار خوشحال خواهید شد.

آرد نخودچی منبعی سرشار از فیبر و پروتئین است. این‌که آیا مزاج شما طعم آرد نخودچی را می‌پسندد یا خیر، بستگی به استفاده‌ی شما دارد. اگر تاکنون از آرد نخودچی استفاده نکرده‌اید، مطمئن باشید پس از چند بار مصرف آن، شگفت‌زده خواهید شد.

نخود‌ها همچون حبوباتی مانند لوبیا و عدس، به دسته‌ی مواد غذایی با فیبر بالا تعلق دارند. آرد نخودچی که به آن آرد گاربانزو نیز گفته می‌شود در بسیاری از کشورها، به‌ویژه در آسیا و خاورمیانه دارای محبوبیت فوق‌العاده‌ای است. به‌عنوان‌مثال آرد نخودچی یکی از عناصر اصلی در غذاهای مردم هندوستان، پاکستان، ایران، نپال و بنگلادش می‌باشد.

پژوهش‌های علمی مزیت‌های فراوانی برای آرد نخودچی برشمرده‌اند و به همین دلیل مصرف و تولید آن در سراسر جهان گسترده شده است. محققان معتقدند که مصرف بیش‌ازحد از حبوبات در سراسر مدیترانه یکی از دلایلی است که جمعیت این مناطق به لحاظ تاریخی از سلامتی نسبتاً خوبی برخوردار بوده‌اند. طبق تحقیقات علمی، مصرف مردمان ساکن مدیترانه از حبوبات، بین 8 تا 23 گرم در روز می‌باشد، درحالی‌که این شاخص در شمال اروپا و ایلات متحده‌ی آمریکا تنها 5 گرم است.

این مطلب را از دست ندهید:  فلفل پاپریکا ادویه‌ای با ارزش با آنتی‌اکسیدان بالا

آمار تغذیه‌ای آرد نخودچی

خوردن آرد نخودچی یکی از راه‌های تأمین فیبر موردنیاز بدن است. مطالعات فراوانی نشان داده‌اند که خوردن نخود و سایر حبوبات می‌تواند خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی عروقی، چاقی، دیابت و حتی برخی سرطان‌ها را کاهش دهد.

آرد نخودچی همچنین حاوی منابع ویتامین و مواد معدنی می‌باشد، به‌عنوان‌مثال ترکیبات آرد نخودچی به یک نسبت ایده‌آل، کلسیم و منیزیم دارند و شامل مقدار زیادی فولاد هستند که برای سلامت مادران باردار بسیار مفید است. علاوه بر این آرد نخودچی حاوی ویتامین B6 نیز می‌باشد و میزان پتاسیم موجود در آن به‌سلامت قلب کمک می‌کند. آن‌ها همچنین منبع سرشاری از آنتی‌اکسیدان‌های قوی و مؤثری همچون سلنیوم می‌باشند.

ارزش غذایی آرد نخودچی

نصف فنجان آرد نخودچی حاوی مواد معدنی و مغذی زیر است:آرد نخودچی

  • کالری: 178
  • چرب: 3 گرم
  • فیبر رژیمی:‌ 5 گرم
  • قند طبیعی: 5 گرم
  • فولاد: 101 میلی‌گرم و 50 درصد مصرف روزانه (DV)
  • منگنز: 75/0 میلی‌گرم و 37 درصد مصرف روزانه (DV)
  • مس: 4/0 میلی‌گرم و 21 درصد مصرف روزانه (DV)
  • منیزیم:‌ 76 میلی‌گرم و 19 درصد مصرف روزانه (DV)
  • فسفر:‌ 146 میلی‌گرم و 15 درصد مصرف روزانه (DV)
  • تیامین: 2/0 میلی‌گرم و 15 درصد مصرف روزانه (DV)
  • آهن: 2 میلی‌گرم و 12 درصد مصرف روزانه (DV)
  • ویتامین B6: 25/0 میلی‌گرم و 12 درصد مصرف روزانه (DV)
  • پتاسیم:‌ 778 میلی‌گرم و 11 درصد مصرف روزانه (DV)
  • روی:‌ 3 میلی‌گرم و 9 درصد مصرف روزانه (DV)
  • سلنیوم: 7 میلی‌گرم و 6 درصد مصرف روزانه (DV)

5 مزیت سلامتی آرد نخودچی

  1. منبعی سرشار از فیبر

نخود یک منبع عالی از فیبر رژیمی می‌باشد و هر فنجان پخته‌شده از آن حاوی 5/12 گرم فیبر می‌باشد. بر همین اساس آرد نخودچی به همین اندازه مفید است. بنابراین توصیه می‌شود به‌جای آردهای تصفیه‌شده که مواد مغذی آن‌ها از بین رفته است و فیبر بسیار پایینی دارند از آرد نخودچی استفاده کنید.

این مطلب را از دست ندهید:  آویشن و 22 مزیت بهداشتی آن

تقریباً در تمام مطالعاتی که درزمینه‌ی رژیم‌های غذایی با فیبر بالا انجام‌شده است، منافع بهداشتی و سلامتی آن‌ها ثابت‌شده است. برخی یافته‌های علمی بیانگر این مطلبند، افرادی که فیبر روزانه‌ی خود را تأمین می‌کنند احتمال ابتلا به دیابت و سرطان روده‌ی بزرگ را کاهش می‌دهند و اگر دارای اضافه‌وزن هستند، به وزن متعادل می‌رسند. علاوه بر این آرد نخودچی فیبر حلال و نشاسته‌ی مقاوم موجود در ترکیبات آرد نخودچی به کاهش شاخص گلیسمی خون کمک می‌کند.

  1. بهبود عملکرد قلب

مواد غذایی مغذی که حاوی میزان بالایی از فیبر رژیمی هستند برای کاهش سطح کلسترول LDL مفیدند و به همین دلیل در کاهش فشارخون و محافظت در برابر بیماری‌های قلبی و عروقی مؤثرند. آرد نخودچی با حفظ شریانات خونی، منجر به کاهش سطح فشارخون و درنتیجه کاهش ابتلا به حمله‌ی قلبی و سکته‌ی مغزی می‌شود.

آرد نخودچی و بطور کلی فراورده‌های نخود، مقدار زیادی پلی فنل‌ها را تولید می‌کنند. پلی فنل‌ها، آنتی‌اکسیدان‌های قوی و مؤثری می‌باشند که می‌توانند در مبارزه با بیماری‌ها مفید باشند. مطالعه‌ی تحقیقاتی که در مجله‌ی آمریکایی ”تغذیه‌ی بالینی“ منتشرشده است بیانگر این مطلب است که رژیم‌های حاوی فیبر، کلسترول خون را کاهش می‌دهند و علاوه بر این احتمال ابتلا به سندرم متابولیک و همچنین خطر بیماری‌های قلبی ایسکمیک و دیابت را کاهش می‌دهد. پژوهش‌های علمی نشان داده‌اند که فیبر محلول و فیبر نامحلول به کنترل و مدیریت فشارخون کمک می‌کند. علاوه بر این غذاهای با فیبر بالا ممکن است از پرخوری و درنتیجه تجمع چربی در بدن جلوگیری کند.

  1. تثبیت قند خون و جلوگیری از دیابت

فیبر و به‌ویژه فیبر محلول، نه‌تنها باعث کاهش سطح کلسترول خون، بلکه باعث کاهش جذب قند در جریان خون نیز می‌شود. آرد نخودچی حاوی کربوهیدراتی پیچیده به نام نشاسته است که به‌آرامی هضم می‌شود و درنتیجه انرژی را در طولانی‌مدت آزاد می‌کند. بنابراین توصیه می‌شود بجای کربوهیدرات‌های تصفیه‌شده از آرد نخودچی استفاده کنید.

شواهد تحقیقاتی فراوانی وجود دارد مبنی بر اینکه رژیم‌های سرشار از فیبر، به کنترل دیابت نوع 2 کمک می‌کنند. آرد نخودچی و بطور کلی حبوبات موجب افزایش گلوکز خون نمی‌شوند و از این منظر برای سلامت بدن بسیار مفیدند و این در حالی است که آردهای تصفیه‌شده می‌توانند سطح قند خون را به‌سرعت افزایش دهند. آرد نخودچی، کربوهیدراتی است که به‌آرامی هضم می‌شود و درنتیجه سطح گلوکز را تحت تأثیر قرار نمی‌دهد، بدین معنا که میزان گلیسمی پایین‌تری دارد و محققان معتقدند که خوردن غذاهای کم گلیمیک باعث معکوس شدن روند دیابت می‌شود.

  1. بهبود روند کاهش وزنardnokhodchi1

مواد غذایی سرشار از فیبر، دارای کالری پایینی می‌باشند و از طرفی در روده‌ها دوام بیشتری دارند و موجب افزایش سرعت خاموشی سیگنال‌های گرسنگی می‌شوند. اینگونه مواد، دارای تراکم و چگالی بالایی هستند و درنتیجه باعث احساس سیری زودتری می‌شوند.

این مطلب را از دست ندهید:  ذرت بوداده و مزایا و اثرات درمانی‌ آن

مطالعات بیشتری که در این زمینه انجام‌گرفته ثابت کرده است که افزایش فیبر محلول یا غیر محلول باعث افزایش سدیم در بدن می‌شود و به همین دلیل باعث کاهش گرسنگی می‌شود و برای حفظ وزن بدن مناسب است. پژوهش منتشرشده در مجله‌ی ”بررسی‌های تغذیه“ مشخص کرد که مصرف روزانه بیش از 14 گرم فیبر (دو روز در هفته) باعث کاهش 10 درصدی مصرف انرژی و کاهش وزن در حدود 4/4 پوند در یک دوره‌ی حدوداً 4 ماهه می‌شود.

بطور کلی، غذاهای حاوی فیبر بصورت معمول نیاز به جویدن بیشتری دارند و درنتیجه باعث احساس سیری در این زمان می‌شوند. احتمالاً این تجربه را داشته‌اید که بعد از خوردن غذاهایی مانند آرد نخودچی که در آن‌ها پروتئین و فیبر به میزان زیادی وجود دارد، زودتر سیر می‌شوید، جالب است بدانید که تنها دلیل این امر ثبات قند خون غذاهای فیبری می‌باشد. بنابراین توصیه می‌شود از آرد نخودچی، به‌عنوان میان وعده استفاده کنید تا از خوردن غذای بیش‌ازحد در وعده‌های اصلی جلوگیری کنید.

  1. کاهش التهاب و بهبود ایمنی بدن

آرد نخودچی، یکی از غذاهای ضدالتهابی فوق‌العاده می‌باشد، تحقیقات نشان داده‌اند که در مبارزه با سرطان‌، به‌ویژه سرطان‌های دستگاه گوارش مانند کلون، سرطان معده و سرطان کلیه موفق می‌باشد. فیبر بالای حبوبات و آرد نخودچی، باعث دفع سموم از دستگاه گوارش می‌شود و به همین دلیل سلامت سلول‌ها را تضمین کرده و از التهاب و عملکرد ناصحیح رادیکال‌های آزاد جلوگیری می‌کند.

 

لیلی شکیبا