دال عدس و مزایای آن

دال عدس

مزایای دال عدس (عدس قرمز)

دال عدس که با نام عدس قرمز نیز شناخته می‌شود،‌ از انواع عدس‌های محبوب نزد مردم هندوستان به شمار می‌رود و جزء اصلی رژیم غذایی آن‌ها می‌باشد. دال عدس تقریباً در سراسر کشور هندوستان کشت می‌شود و هندوها با مزایای بهداشتی آن کاملاً آشنا هستند. دال عدس برای پوست بدن بسیار مفید است، آن‌ها می‌توانند از پیری زودرس و آکنه جلوگیری کنند و باعث روشنی پوست شوند. به دلیل فراوانی میزان فیبر موجود، دانه‌های دال عدس برای کاهش وزن بسیار سفارش می‌شوند. این دانه‌های شگفت‌انگیز دارای مزیت‌های فراوانی هستند که در این مقاله سعی خواهیم کرد تعدادی از آن‌ها را باهم بررسی کنیم.

  1. ارزش تغذیه‌ای دال عدس

    دال عدس

100 گرم از دانه‌های دال عدس ازلحاظ ارزش غذایی حاوی موارد زیر می‌باشد:

  • 116 کیلوکالری
  • 4/0 گرم چربی: شامل 1/0 گرم چربی اشباع و حدود 3/0 گرم چربی غیراشباع می‌باشد.
  • صفر میلی‌لیتر کلسترول
  • 2 میلی‌گرم سدیم
  • 369 میلی‌گرم پتاسیم

100 گرم دال عدس حاوی 20 گرم کربوهیدرات است که شامل موارد زیر می‌باشد:

  • 8 گرم فیبر رژیمی
  • 8/1 گرم قند
  • 9 گرم پروتئین

علاوه بر این‌ها 100 گرم دال عدس حاوی موارد زیر نیز می‌باشد:

  • 2 درصد ویتامین C
  • 18 درصد آهن
  • 1 درصد کلسیم
  • 10 درصد ویتامین B6
  • 9 درصد منیزیم
  1. سلامت پوست بدن

دال عدس اثرات مثبت فراوانی بر روی پوست بدن ایجاد می‌کند. به دلیل وجود منبعی غنی از آنتی‌اکسیدان، دانه‌های دال عدس می‌توانند از پیری زودرس جلوگیری کنند. آنتی‌اکسیدان‌ها آسیب‌های سلولی بدن، که منجر به پیری‌ می‌شوند را به حداقل می‌رسانند. شما می‌توانید در خانه‌ی خود، با استفاده از دال عدس، زردچوبه و آهک محلولی درست کنید و آن را بر روی پوست خود بمالید، تا به‌سرعت و بدون هیچ‌گونه عوارض جانبی،  باعث شفافیت پوست شما شود. علاوه بر این می‌توانید دانه‌های دال عدس که در شیر خیس شده است‌ را به مدت 15 دقیقه بر روی پوست خود بمالید تا بافت فرسوده‌ی پوست شما کاملاً از بین برود و درخششی طبیعی و دوست‌داشتنی به اندام خود بدهید.

  1. کاهش وزن

از دست دادن وزن می‌تواند یک کار تمام‌وقت و با رژیم‌های غذایی متفاوت باشد و در کنار آن نیز باید صبور باشید و کنترل خود را از دست ندهید. اما برای کاهش وزن روشی ساده‌تر نیز وجود دارد و آن اضافه کردن دال عدس به رژیم غذایی خود است. دال عدس منبعی فوق‌العاده از فیبر رژیمی می‌باشد که به بدن شما کمک می‌کند با سرعت بیشتری مواد زائد را از بدن خارج کند. علاوه بر آن دانه‌های دال عدس، حاوی درصد بسیار ناچیزی از چربی می‌باشند که خود از افزایش وزن شما جلوگیری می‌کنند.

  1. کنترل دیابت

اگر از دیابت رنج می‌برید،‌ دال عدس از دسته‌ی حبوباتی محسوب می‌شود که برای شما بسیار مفیدند. دانه‌های دال عدس دارای شاخص گلیسمی (GI) بسیار پایینی هستند و بر همین اساس به افراد دیابتی توصیه می‌شود در رژیم غذایی خود از دال عدس استفاده کنند. علاوه بر این فیبر موجود دردانه‌های دال عدس به هضم سریع‌تر غذا کمک می‌کند،‌ بنابراین شما می‌توانید از افزایش ناگهانی میزان قند خون خود جلوگیری کنید، درنتیجه دال عدس می‌تواند در کنترل دیابت به شما کمک کند.

  1. کاهش ابتلا به سرطان

سرطان یکی از بیماری‌های بسیار ترسناک است و دال عدس می‌تواند به شما در کاهش خطر ابتلا به این بیماری وحشتناک کمک کند. دانه‌های دال عدس حاوی میزان زیادی فیبر رژیمی و فولات هستند که دارای خواص ضد سرطانی می‌باشند. مصرف دال عدس به‌صورت روزانه، می‌تواند باعث کاهش احتمال سرطان‌های مختلفی همچون سرطان ریه، سرطان پستان و سرطان روده‌ی بزرگ شود. باید در نظر داشته باشید که در حقیقت هضم سریع مواد غذایی موجب کاهش بیماری‌های گوارشی می‌شود.

  1. حاوی پروتئین و مواد معدنی مغذی

پروتئین‌ها سازه‌های بدن شما محسوب می‌شوند. آن‌ها به سلول‌های شما کمک می‌کنند تا رشد کنند و بازسازی شوند، بنابراین از مهم‌ترین مواد مغذی می‌باشند که می‌توانید در رژیم غذایی روزانه‌ی خود از آن استفاده کنید. از طرفی مواد معدنی در نحوه‌ی عملکرد سیستم‌های مختلف بدن شما تأثیر مستقیم دارند. آن‌ها میزان انرژی،‌ نحوه‌ی عملکرد بدن و در نهایت سالم بودن شما را تعیین می‌کنند. بنابراین نیاز به گفتن نیست که بسیار ضروری است در مصرف روزانه‌ی خود از این دو عنصر استفاده کنید. دال عدس‌ منبعی غنی از پروتئین‌ها و مواد معدنی است، که پزشکان توصیه می‌کنند در صورت ابتلا به بیماری، بطور منظم،‌ مصرف شود.

  1. سلامت دستگاه گوارشدال عدس تیتان

دال عدس‌ یک منبع غنی از فیبر رژیمی است که برای هضم غذا بسیار مفید است زیرا باعث افزایش مدفوع می‌شود و پرستالیس را تحریک می‌کند. پرستالیس موجب انقباض و باز شدن ماهیچه‌ها می‌شود و درنتیجه غذا را در طول مسیر حرکت می‌دهد و مواد زائد را نیز از بدن خارج می‌کند. هنگامی‌که رژیم غذایی شما ازلحاظ فیبر رژیمی، غنی باشد، معده‌ی شما فعالیت کمتری خواهد داشت. این بدین معناست که مقدار کمی اسید معده و صفرا برای هضم غذا نیاز می‌باشد. این امر می‌تواند از بروز یک سری مشکلات ازجمله زخم معده،‌ سرطان روده‌ی بزرگ‏، التهابات گوارشی و غیره جلوگیری کند.

  1. سلامت استخوان‌ها و دندان‌ها

همانطور که سن شما افزایش می‌یابد، استخوان‌ها و دندان‌هایتان ضعیف‌تر و ضعیف‌تر می‌شوند و سیستم اسکلتی بدن شما به آسیب‌هایی همچون شکستگی و پوکی استخوان حساسیت بیشتری پیدا می‌کند. بنابراین حفظ رژیم غذایی سالم و متعادل برای جلوگیری از این امر بسیار ضروری است. دانه‌های دال عدس حاوی میزان زیادی مواد معدنی همچون کلسیم، منیزیم و فسفات هستند. این مواد معدنی برای کمک به رشد و تقویت استخوان‌ها و دندان‌ها بسیار مفید هستند.

  1. سلامت قلب و عروق

ازآنجاکه دانه‌های دال عدس حاوی مقدار زیادی فیبر رژیمی هستند، می‌توانند در سلامت قلب شما تأثیری مثبت بگذارند. این بدین دلیل است غذاهایی که ازلحاظ فیبر، غنی هستند باعث کاهش کلسترول خون می‌شوند. بالا بودن سطح کلسترول خون می‌تواند موجب مشکلات فراوانی برای قلب و عروق شود. از این مشکلات می‌توان به مواردی همچون گرفتگی سرخرگ‌ها، سکته‌ی قلبی، سکته‌ی مغزی و لختگی خون اشاره کرد.

  1. مزایای دیگر

دال عدس به دلیل اینکه منبعی غنی از ویتامین‌های A، C، E، مس و روس هستند،‌ می‌توانند برای چشم مفید باشند و به محافظت و تغذیه‌ی چشم شما کمک کنند. دال عدس برای تقویت سیستم ایمنی بدن نیز شناخته‌شده است، زیرا حاوی آنتی‌اکسیدان‌ها هستند. آنتی‌اکسیدان‌ها با رادیکال‌های آزاد مبارزه می‌کنند و رادیکال‌های آزاد باعث ایجاد برخی بیماری‌ها و عفونت‌ها می‌شوند.

  1. عوارض جانبی و آلرژیک دال عدس

استفاده‌ی بیش‌ازحد از هر چیزی برای بدن مضر است و این برای دال عدس‌ نیز صادق است. استفاده‌ی ببیش‌ازحد از دال عدس‌ می‌تواند باعث عوارض جانبی مربوط به اسید‌های آمینه شود و حتی دچار ناراحتی کلیه شوید. از طرفی با توجه به میزان فراوان پتاسیم موجود دردانه‌های دال عدس، استفاده‌ی زیاد از آن ممکن است شما را در معرض مسمومیت پتاسیم قرار دهد. بطور کلی در نظر داشته باشید که قبل از اضافه کردن هر چیز جدیدی در رژیم غذایی خود،‌ همیشه با یک پزشک مشورت کنید تا مطمئن شوید مصرف آن،‌ عوارض جانبی برای بدن شما نداشته باشد.

این مطلب را از دست ندهید:  لوبیا چیتی و مزایای آن
کلیدواژه : عدس قرمز
لیلی شکیبا