پودر موسیر چه خواصی دارد؟

پودر موسیر

پودر موسیر برای چه چیزی‌هایی مفید است؟

موسیر یک نوع پیاز است و همانند گیاهانی همچون پیاز و سیر از خانواده‌ی Amaryllidaceae محسوب می‌شود. پودر موسیر دارای خواص ضد سرطانی و اثرات افزایش‌دهنده‌ی ایمنی هست. ازلحاظ تاریخی، موسیر هم برای خواص تغذیه‌ای و هم به خاطر عطروطعم آن در غذاهای هندی، آسیایی، فرانسوی و مدیترانه‌ای به فراوانی استفاده‌شده است. علاوه بر این موسیر با توجه به آنتی‌اکسیدان‌ها، ویتامین A، ویتامین C و برخی مواد معدنی دیگر، دارای خواص فراوانی برای سلامتی هست.

در طب سنتی هندوستان علی‌الخصوص در طب آیورودیک،‌ از موسیر به‌عنوان یک داروی گیاهی برای درمان چندین بیماری استفاده‌شده است. موسیر و انواع پیازهای دیگر ازجمله مواد غذایی می‌باشند که دارای طبیعتی سرد هستند بدین معنا که به‌صورت طبیعی می‌توانند تأثیرات سردمزاجی بر بدن داشته باشند. به همین دلیل است که در آیورودا از آن‌ها برای کاهش التهاب، درد عضلات، تورم و حفظ آب در بدن استفاده می‌شود.

موسیر چیست؟

با توجه به اینکه موسیر یکی از بهترین مکمل‌های ضدالتهابی، برای کاهش آسیب‌ رادیکال‌های آزاد و مبارزه با بیماری‌های مزمن است، توصیه می‌شود از آن در رژیم غذایی روزانه‌ی خود بهترین استفاده را ببرید.

پودر موسیر از دو مجموعه ترکیبات شیمیایی تشکیل‌شده است که عبارت‌اند از ترکیبات گوگرد مانند پروتئین دی سولفید آلیل (APDS) و فلاونوئیدها مانند کوئرستین.  همین ترکیبات شیمیایی است که موجب خواص درمانی موسیر هست.

بر اساس گزارش منتشرشده در مجله‌ی هندی ”بیولوژی تجربی هندی“، پیاز و همچنین موسیر حاوی ترکیبات گوگردی هستند که به محافظت از بدن کمک می‌کنند و در فرآیندی، جزء مشتقات سیستئین می‌شوند. این فرآیند به‌طور طبیعی اتفاق می‌افتد، زیرا پس از مصرف،‌ موسیر با آنزیم‌های گوارشی ارتباط برقرار می‌کند. در این فرآیند، ترکیبات سودمندی تولید می‌شود. ترکیباتی به نام Thiosulfinates و ‍Polysulfide که بسیار ظریف و ارزشمند هستند و بیشتر در عصاره‌ی پیاز و موسیر یافت می‌شوند.

ازآنجایی‌که عصاره‌ی موسیر (و همچنین دیگر پیازها) اکثریت سولفوکسیدها را نگه می‌دارند،‌ دارای خواص ضد دیابتی، آنتی‌بیوتیک، هیپوکلسترولمی، فیبرینولیتیک و… می‌باشند.  به این معنی که آن‌ها می‌توانند در کنترل قند خون، جلوگیری از مقاومت به انسولین، مبارزه با عفونت‌های باکتریایی و ویروسی مؤثر باشند و به‌طور طبیعی باعث کاهش سطح کلسترول و جلوگیری از لخته شدن خون می‌شوند.

مطالعات دیگری نیز نشان داده است که پودر موسیر و سایر سبزی‌ها و گیاهان علفی دارای خواص ضدالتهابی و ضد میکروبی هستند که به پوست، شریانات خونی، اندام‌های گوارشی و بافت ماهیچه‌ای بدن کمک می‌کنند.

آمار تغذیه‌ای موسیر

اعتقاد بر این است که عطروطعم تلخ موسیر، نشانگر خواص درمانی آن ازجمله توانایی بهبود گردش خون و کاهش التهابات است و به همین دلیل موسیر مانند سیر به‌عنوان یک مکمل غذایی سالم شناخته می‌شود. نصف فنجان پودر موسیر حاوی مواد معدنی و مغذی زیر است:پودر موسیر

  • کالری: 56
  • چربی: 0
  • فیبر: 5 گرم
  • شکر: 6 گرم
  • کربوهیدرات: 12 گرم
  • ویتامین A:‌ 832 میلی‌گرم و 5/17 درصد مصرف روزانه (DV)
  • ویتامین B6: 25 میلی‌گرم و 5/12 درصد مصرف روزانه (DV)
  • ویتامین C: 5 میلی‌گرم و 10 درصد مصرف روزانه (DV)
  • منگنز:‌ 25 میلی‌گرم و 10 درصد مصرف روزانه (DV)
  • پتاسیم: 234 میلی‌گرم و 5/7 درصد مصرف روزانه (DV)
این مطلب را از دست ندهید:  دال عدس و مزایای آن

علاوه بر این سولفوکسید، پیتیدها و پروتئین‌هایی در موسیر وجود دارد که قادر به فعالیت‌های مختلف برای ایمنی بدن هستند. در ادامه‌ی این مقاله به بررسی برخی از مزیت‌های موسیر می‌پردازیم.

  1. منبع عالی از آنتی‌اکسیدان‌ها

احتمالاً آگاه هستید که رابطه‌ی تنگاتنگی بین رژیم غذایی شما و سرطان وجود دارد. تحقیقات منتشرشده در مجله‌ای تحت عنوان پیشگیری از سرطان که در سال 2012 چاپ شد، نشان داد که ترکیب اتیل استات موجود در موسیر و پیازهای دیگر، اثر مهمی بر روی اسیدهای چرب دارند که به کاهش رشد سلول‌های سرطانی کمک می‌کنند.

آپوپتوز یا خزان یاخته‌ای یا خود نابودی و مرگ سلول‌های خطرناک، عنصری است که در سبزی‌ها به‌خوبی مورد بررسی قرار گرفته است. آپوپتوز به‌احتمال‌زیاد برای مبارزه با برخی از شایع‌ترین انواع سرطان‌ها ازجمله سرطان پستان، معده و کولون مفید است.

نتایج یک مطالعه‌ی موردی نشان داده است، مصرف سبزی‌هایی که حاوی آلومینیوم هستند احتمال خطر ابتلا به سرطان معده را کاهش می‌دهد. در سال 1986 انجمنی در کوهورت هلند تشکیل شد. فعالیت این انجمن بررسی رابطه‌ی رژیم غذایی با سرطان بود. در این انجمن 120852 نفر مرد و زنی که در سنی 55 تا 69 سال بودند مورد بررسی قرار گرفتند. یافته‌های این تحقیق بیانگر این مطلب بود که ارتباط معکوسی بین مصرف موسیر و به‌طورکلی پیازها و سرطان معده وجود دارد.

  1. بهبود عملکرد قلب

بسیاری از آنتی‌اکسیدان‌های موسیر ازجمله آلیسین و کوئرستین، به‌عنوان عوامل ضد فشارخونی شناخته می‌شوند. بر اساس مطالعاتی که بر روی انسان‌ها و حیوانات آزمایشگاهی انجام‌گرفته است، کوئرستین موجود در موسیر و سایر پیازها باعث کاهش فشارخون می‌شود. آلیسین ترکیبی منحصربه‌فرد است که در خانواده‌ی پیاز، بخصوص در موسیر وجود دارد. آلیسین، تنها زمان کوتاهی پس از جدا کردن پوست پیاز آزاد می‌شود و پس‌ازآن دیگر وجود ندارد.

طبق بررسی انجام‌شده در سال 2013، توسط گروه زیست‌شناسی کاربردی در دانشگاه پلی تکنیک هنگ‌کنگ، آلیسین با افزایش سطح آنتی‌اکسیدان‌ها و کاهش سطح اکسیژن واکنش‌پذیر و همچنین تحریک تولید گلوتامین، باعث تقویت سیستم قلب و عروق می‌شود.

این مطلب را از دست ندهید:  زنجبیل و ۱۲ مزیت عمده‌ی آن برای بدن و مغز

ترکیبات آلیسین، یک آنزیم ردوکتاز خاص در کلسترول تولید می‌کنند و باعث بهبود گردش خون می‌شوند و همچنین رگ‌های خونی را گسترش می‌دهند و همه‌ی این‌ها باعث کاهش فشارخون بالا می‌شوند. پیاز به‌طورکلی و پودر موسیر بصورت خاص، برای جلوگیری از آترواسکلروز و همچنین برای مبارزه با التهاب که یکی از دلایل عمده‌ی بیماری‌های قلبی و عروقی است، مؤثر است.

پودر موسیر همچنین منبع خوبی از پتاسیم است و مصرف منظم آن می‌تواند کمبود پتاسیم در بدن را جبران کند. پتاسیم به تنظیم سطح مایعات در بدن کمک می‌کند و نقش اساسی در عملکرد عضلات بخصوص مهم‌ترین عضله‌ی بدن یعنی قلب، ایفا می‌کند. مصرف مواد غذایی که ازلحاظ پتاسیم غنی هستند باعث سلامت متابولیسم بدن می‌شود، زیرا این ماده‌ی معدنی باعث تجزیه‌ی کربوهیدرات‌ها می‌شود و آن‌ها را به انرژی تبدیل می‌کند. علاوه بر این با توجه به اثراتی که پتاسیم بر کاهش فشارخون بالا دارد، در سلامت قلب و عروق تأثیر مثبتی می‌گذارد.

  1. کمک به کاهش وزن

برخی از مطالعات نشان داده‌اند که اتیل استات موجود در موسیر‌، می‌تواند انباشت چربی در بدن را سرکوب کند و بصورت بالقوه در جلوگیری از چاقی مؤثر باشد. ازآنجایی‌که چاقی به‌شدت با بیماری‌های قلبی، دیابت و تشکیل سرطان مرتبط است، موسیر با جلوگیری از افزایش وزن، می‌تواند احتمال بروز این‌گونه مشکلات را تا حد زیادی کاهش دهد.

  1. پیشگیری و درمان آلرژی

نتایج مطالعات بیانگر این مطلب است که موسیر دارای اثرات امیدوارکننده‌ای برای درمان حساسیت یا آلرژی می‌باشد. پودر موسیر می‌تواند به فعالیت ضد هیستامین، ضد التهاب و آنتی‌اکسیدان‌ها منجر شود. مطالعه‌ای که در سال 2009 در مجله‌ی غذایی دامپزشکی منتشر شد، مشخص کرد که موسیر و به‌طورکلی پیازها،‌ بر کاهش واکنش‌های آلرژیک تأثیر مثبتی دارند.

تجویز پودر موسیر  به موش‌های آزمایشگاهی، باعث کاهش سطح هیستامین و سایر علائم بروز آلرژی شد و همچنین کاهش قابل‌توجهی در پراکسیداسیون لیپید در ریه‌ها یافت شد و علاوه بر این میزان بالایی از فعالیت‌های آنتی‌اکسیدانی محافظتی به‌ویژه سوپراکسید دیسموتاز، در بافت ریه‌ها مشاهده شد. این بدان معناست که موسیر و پیازها می‌توانند به کاهش و بهبود علائم سندرم روده‌ی تحریک‌پذیر و بیماری‌هایی که به علت علائم آلرژیک به وجود می‌آیند، مؤثر باشد.

  1. خواص آنتی باکتریال و ضدویروسی

پودر سیر و پودر موسیر هر دو بر تولید واکنش‌های شیمیایی که برای مبارزه با عفونت‌ها، ویروس‌ها و التهابات شناخته می‌شوند، مؤثر هستند. محققان دریافته‌اند که آنزیم‌های آنتی‌اکسیدانی موسیر (به‌ویژه سوپراکسید دیسموتاز و گلوتاتیون پراکسیداز) در مبارزه با بیماری‌های عفونی تأثیر فراوانی دارند.

این مطلب را از دست ندهید:  پودر سیر و 10 مزیت آن برای سلامتی

پیازها و بخصوص موسیر در فعالیت‌های ضد قارچی، ازجمله کاندیدا، بسیار مفید هستند. اگر می‌خواهید بصورت طبیعی و بدون دارو با کاندیدا مبارزه کنید، باید استفاده از قند را به حداقل برسانید و همزمان از سبزی‌هایی مانند موسیر در رژیم غذایی خود استفاده کنید.

تحقیقات نشان داده است که موسیر حاوی فعالیت‌های ضد باکتریایی است و می‌تواند با آلزایمر و حتی باکتری‌های قوی‌تری که قدرت ویران‌کننده‌ی زیادی دارند، مبارزه کند. آلیسین موجود در موسیر، پیاز و سیر، یک ضد میکروب قدرتمند می‌باشد و می‌تواند با طیف گسترده‌ای از باکتری‌ها مقابله کند.

  1. کمک به تراکم استخوان‌ها

طبق تحقیقی که در سال 2004 به بررسی مصرف موسیر بر تراکم استخوان‌ها در زنان بالغ، قبل و بعد از یائسگی پرداخته است، مشخص شد افرادی که یک‌بار یا بیشتر در رژیم غذایی روزانه‌ی خود از موسیر استفاده کرده‌‌اند، 5 درصد تراکم استخوانی بیشتری نسبت به سایر افراد دارند. اگرچه تحقیقات جامعی در این رابطه انجام‌نشده است ولی مطالعات انجام‌شده بیانگر این مطلب است که مصرف موسیر تأثیر مثبتی بر تراکم استخوان‌ها دارد و زنان مسنی که موسیر و پیاز را در رژیم غذایی روزانه‌ی خود وارد کرده‌اند به میزان 20 درصد، احتمال ابتلا به شکستگی ران را نسبت به سایرین کاهش داده‌اند.

  1. بهبود عملکرد دستگاه گوارش

پیازها و بخصوص موسیر، با توجه به توانایی افزایش گردش خون، باعث دفع سموم از دستگاه گوارش می‌شوند. در طب سنتی، مواد غذایی (همچون موسیر) که دهان را  تلخ می‌کنند، باعث کاهش خستگی و التهاب می‌شوند و از طرفی از کمبود آب بدن جلوگیری می‌کنند، به همین دلیل است که مصرف پیازها و موسیر در آب‌وهوای گرم توصیه می‌شود. موسیر همچنین می‌تواند باعث تحریک آنزیم‌های گوارشی، بهبود زخم، کاهش استرس اکسیداتیو و جلوگیری از التهاب همراه با آلرژی و حساسیت غذایی می‌شود. علاوه بر این تحقیقات نشان داده‌اند که موسیر می‌تواند در سم‌زدایی کبد بسیار مؤثر باشد.

  1. کاهش سطح قند خون

موسیر به‌عنوان یک مکمل غذایی ضد دیابتی شناخته می‌شود. مطالعات بسیاری که در این زمینه انجام‌شده است بیانگر این مطلب می‌باشند که موسیر با توجه به تأثیر مثبتی که بر مدیریت انسولین دارد و همچنین با کمک به کنترل وزن، می‌تواند در درمان دیابت مؤثر باشد. به بیانی دیگر، موسیر و دیگر پیازها به دلیل اثرات ضد هیپوگلیسمی، باعث ترشح انسولین می‌شوند بر در کنترل سطح قند خون تأثیر می‌گذارند.

کلیدواژه : پودر موسیر
لیلی شکیبا